Languages

Menu
Sites
Language
Tizen emulator black on AMD Win10

Hey everyone,

I just got my gear s3 and I'm thinking about creating some simple apps. However I have zero experience in app development or coding. Right know I'm trying to recreate the guide on the developer site: "Creating Your First Tizen Wearable Native Widget Application"

I can't get the emulator to work. I open the "Emulator Manager", select the "Wearable 3" with default seetings and hit "Launch".
A Watch appears, but with a black screen. After a while some code appears, however I can't really read what it says, I think it ends on "Booting the kernel.".
The Device manager shows "No connected Devices"
 
 
My system is:
Windows 10 64bit
CPU: AMD Ryzen 7 1700
GPU: GTX 1070
 
I know that tizen recommends an intel cpu with something called HAXM, however is there a way to run the emulator without changing my specs?
And my "Wearable Circle"'s Plattform says: "wearable-3.0-circle-x86" <- could that be a problem, because my windows is 64bit?
 
I will gladly provide more information, please help :)
 
Thanks in advance!
Alex

 

Edited by: Alexander Volk on 26 Nov, 2017

Responses

8 Replies
Yasin Ali

Hi,

You need to install HAXM. Follow this guide in this respect 
https://developer.tizen.org/development/tizen-studio/download/installing-tizen-studio/hardware-accelerated-execution-manager

You should fulfill all required prerequisites for the Tizen Studio. See this link:

https://developer.tizen.org/development/tizen-studio/download/installing-tizen-studio/prerequisites
For example:
Java Development Kit (JDK) Requirements:
You must install Java Development Kit (JDK) 8 to use the Tizen Studio. Do not install OpenJDK.

Check out other prerequisites also.

Hope it will help you.
If you find my post is helpful for you, please mark it as answer to promote this post to others.


 

Alexander Volk

Hey Yasin, thanks for the reply!

I can't install HAXM because I don't have an intel cpu.

Is HAXM mandatory for creating a tizen app?

Yasin Ali

HAXM is for creating emulator according to prerequisites for the Tizen Studio.

You should have it installed to test your app in emulator. You can creati tizen app

without it and test it in a real device.

Thanks.

Elizabeth Mabrey

 

My machine is X1-Carbon - 16G Ram. I7-7500U cpu

Have tried the following, but none works:

 

  1. VT is enabled in BIOS.
  2. Execute Disable Bit is enabled by default in Lenovo latest bio. So, that option is no longer available in my thinkpad bios. 
  3. Data Execution Prevention is enabled in Windows
  4. Hyper-V is not enables as I don’t even have  that as an enable option as it is only available for Pro and Enterprise version. Mine is not.
  5. Resinstall HAXM driver
  6. Restart my machine a couple times
  7. recreate the emulator module
  8. tried all combination of gpu and cpu-vt on and/or off.

None worked.

Then, I looked into emulator log, I noticed  the following constantly repeat itself:


*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
*********ReSet hax_vcpu->emulation_state
10:19:46.770|11812|I|brillcodec| 327|device reset
10:19:46.770|11812|I|    vmodem| 243|virtio_vmodem_reset.
10:19:46.770|11812|I|     input| 430|virtio_keyboard_device_reset
10:19:46.770|11812|I|     input| 510|virtio_hwkey_device_reset
10:19:46.770|11812|I|     input| 283|virtio_touchscreen_device_reset
10:19:46.770|11812|I|    camera|2030|Closed
10:19:46.771|11812|I|    camera| 331|reset maru-camera0 device
10:19:46.771|11812|I|      vigs| 574|vigs_device_reset:574 - VIGS reset

 

======================================== Any advise?
Elizabeth Mabrey

OK>>>>>  Here is to fix it.. You must download the latest driver right from the Intel site... 

I did an upgrade from window 10 device manager, it did not fix the issue.

Then, I went online to Intel : https://software.intel.com/en-us/articles/intel-hardware-accelerated-execution-manager-intel-haxm 

Download directy from that site.  Now, it works!!! My goodness!

The moral of this past 3 hours of trouble shooting around is "not" to trust the update from windows! :-/

 

 

Elizabeth Mabrey

OK>>>>>  Here is to fix it.. You must download the latest driver right from the Intel site... 

I did an upgrade from window 10 device manager, it did not fix the issue.

Then, I went online to Intel : https://software.intel.com/en-us/articles/intel-hardware-accelerated-execution-manager-intel-haxm 

Download directy from that site.  Now, it works!!! My goodness!

The moral of this past 3 hours of trouble shooting around is "not" to trust the update from windows! :-/

 

 

Kilim A

Elizabeth, Is it still works?

I try all during  a few months. Make  a few threats- No answer, silens, I think it is bug into Tizen Studio.

Sometime  emulators works ( if  GPU is off) - sometime - not works.
 

David Leon

The same problem happens on my AMD machine:
Ryzen 2700

However, the emulator works on my laptop with Intel i7 7500U. 

Reading the comments it seems that no one bothers to solve this emulator issue.